Iza Zaliwska

Kraj pochodzenia - Polska
Owoce - grona średnie, jagody średnie, zielonkawe, pół soczyste o zapachu Labrusca
Pora dojrzewania – pierwsza połowa sierpnia
Odporność na choroby – dość odporna
Odporność na mrozy – do –24C
Cięcie – długie
Miejsce sadzenia – przy murach, ścianach domów
Przeznaczenie – na owoce deserowe

 
Burgundzka Szara

Pinot Gris
Rulander

Kraj pochodzenia – prawdopodobnie Francja
Owoce - grona małe i zbite, jagody małe, kuliste, czarno-granatowe, o cienkiej skórce, bardzo smaczne soczyste i słodkie
Pora dojrzewania – koniec września
Odporność na choroby – średnio wrażliwa
Odporność na mrozy – do –21C
Cięcie – długie
Miejsce sadzenia – przy murach, pergolach, ścianach domów
Przeznaczenie – jedna z najlepszych odmian na wino również do jedzenia

 
Muller Thurgau

Owoce – grona średnie i zbite, jagody średnie, kuliste, żółtozielone, o cienkiej skórce, bardzo smaczne soczyste i słodkie
Pora dojrzewania – połowa września
Odporność na choroby – średnio wrażliwa
Odporność na mrozy – do –20C
Cięcie – dowolne
Miejsce sadzenia – przy murach, pergolach, ścianach domów
Przeznaczenie – jedna z najlepszych odmian na wino również do jedzenia

 
Burgundzka Niebieska

Pinot Noir
Blauer Spatburgunder

Kraj pochodzenia – prawdopodobnie Francja
Owoce - grona małe i zbite, jagody małe, kuliste, Niebiesko-czerwone, o cienkiej skórce, bardzo smaczne soczyste i słodkie
Pora dojrzewania – koniec września, początek października
Odporność na choroby – średnio wrażliwa
Odporność na mrozy – do –25C
Cięcie – dowolne
Miejsce sadzenia – przy murach, pergolach, ścianach domów
Przeznaczenie – jedna z najlepszych odmian na wino, służąca do wyrobu słynnych z jakości win i szampanów, również do jedzenia

 
Prim

Owoce - grona duże, jagody podłużne, duże, żółte, o cienkiej skórce, chrupkie, bardzo smaczne
Pora dojrzewania – początek września
Odporność na choroby – dość odporna
Odporność na mrozy – do –23C
Cięcie – krótkie lub średnie
Miejsce sadzenia – przy murach, ścianach domów, folie lub szklarnie
Przeznaczenie – na owoce deserowe

 
Riesling

Owoce – grona średnie i zbite, jagody średnie, kuliste, żółtozielone, o cienkiej skórce, bardzo smaczne soczyste i słodkie
Pora dojrzewania – październik
Odporność na choroby –  wrażliwa
Odporność na mrozy – do –25C
Cięcie – dowolne
Miejsce sadzenia – przy murach, pergolach, ścianach domów lub w szpalerach
Przeznaczenie – jedna z najlepszych odmian na wino owoce zbierane w grudniu służą do wyrobu win lodowych

 
Ritton

Kraj pochodzenia – Mołdawia
Owoce - grona średnie, jagody średnie (12mm) żółte, bardzo smaczne
Pora dojrzewania – koniec września
Odporność na choroby – wysoka, na szarą pleśń i mączniaka rzekomego odporna
Odporność na mrozy – do –27C
Cięcie – krótkie lub średnie
Miejsce sadzenia – przy murach, ścianach domów
Przeznaczenie – bardzo dobra na wino i soki jak również do jedzenia

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>

Strona 2 z 2